Kategoriat
urheilu ja kulttuuri

Solnan urheiluseura AIK

Urheiluseura AIK eli Allmänna Idrottsklubben on Solnan ylpeys. Vuonna 1891 perustettu seura on yksi Ruotsin suurimmista ja menestyneimmistä. Lajivalikoima on laaja: jääkiekkoa, jalkapalloa, salibandya sekä myös yksilölajeja kuten golf ja pöytätennis.

AIK:n päävärit ovat musta ja keltainen, tosin vaakunassa näkyvät Solnan tunnusvärit, sininen ja keltainen, sekä kunnan tunnus aurinko.

Jalkapallojoukkue pelaa Ruotsin pääsarja Allsvenskanissa. Kotikenttänä on vuonna 2012 valmistunut moderni Friends Arena, jonka kapasiteetti on 50000 katsojaa, tai jopa enemmän areenalla järjestettävissä konserteissa. Stadionin katto voidaan sulkea. Nimen Friends on koulukiusaamista vastustava järjestö, jolle Swedbank luovutti nimeämisoikeuden.

Perinteikäs 30-luvulla rakennettu Råsundastadion purettiin uuden valmistuttua. Legendaarinen Råsunda oli muun muassa vuoden 1958 jalkapallon MM-kisojen päästadion. Ruotsi voitti kotikisoissaan hopeaa hävittyään finaalissa Brasilialle. Pelé teki ottelussa kaksi maalia.

Jääkiekkojoukkue AIK IF pelaa kuitenkin ottelunsa Tukholmassa, pääosin Hovetilla joka oli ennen Globenin valmistumista myös maajoukkueen kotiareena. Jääkiekossa AIK:n parhaa vuoden sijoittuvat menneisyyteen, ja useita mestaruuksiakin on muistona. Nykyisin joukkue pelaa toisella sarjatasolla eli HockeyAllsvenskanissa.

Sisäliikuntahalli Solnahallen puolestaan on AIK:n salibandyjoukkueen koti. AIK Innebandy pelaa Ruostin Superliigassa, ja on saavuttanut menestystä myös Euroopassa. Sinänsä varsin vaatimattoman näköinen Solnahallen tunnetaan Europen The Final Countdown-musiikkivideon kuvauspaikkana. Ruotsissa salibandyn

AIK Bandy taas on seuran jääpallojaosto. Elitserienin joukkueessa on nähty myös suomalaispelaajia. Kotipelit pelataan ulkojäällä, Bergshamran urheilupuistossa.

Monipuolinen ja pitkäikäinen urheiluseura on tietenkin houkutellut myös tunnettuja kannattajia. Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa on seuran kunniajäsen. Tosin tässä on enemmän kyse perinteestä, henkilökohtaisesti hän kuuluu väitetysti Djurgärdensin faneihin.